Fulfillment by Amazon

Hoe werkt Amazon FBA?

Wat is Fulfillment by Amazon?

Wanneer je als externe partner producten verkoopt op Amazon kun je kiezen voor Seller Fulfillment, waarbij je zelf het logistieke proces regelt of voor Fulfillment by Amazon. Kies je voor FBA, dan kun je gebruik maken van het zeer geavanceerde logistieke netwerk van de grootste online marketplace. 

Met Fulfillment by Amazon hoef je er als verkoper alleen maar voor te zorgen dat je jouw producten naar het magazijn van Amazon opstuurt. Amazon regelt vervolgens het hele logistieke proces, van opslag tot Prime-vermelding en verzending. 

Verder verzorgt Amazon het traceren van bestellingen, de klantenservice en de retourzendingen in heel Europa. Als merkeigenaar kun jij je bezig houden met je corebusiness; de verkoop van je producten. 

Wil je weten of deze optie relevant is voor jouw merk? Onze Amazon consultant Imco staat klaar om je te adviseren. Klik op de pijl en vul het formulier in!
Pijl naar beneden (oranje)  

Brandsom Visual, Fulfillment by Amazon, FBA

 

Brandsom is gespecialiseerd in het verkopen op marketplaces zoals Amazon. Wil je meer weten over de beste Amazon strategie voor jouw merk? Bekijk dan ons uitgebreide blogpost over verkopen op Amazon.

amazon mock-up, Amazon Fba, Brandsom Amazon

 

De kosten van Fulfillment by Amazon:

 

Met FBA betaal je alleen voor de services die je gebruikt. Je betaalt geen vaste maandelijkse abonnementskosten. Daarnaast is er geen sprake van een contract en zijn er geen eisen voor een minimumvoorraad. Je bent dus helemaal flexibel met hoe je FBA invult.

Je betaalt alleen voor de services op opslagruimte die je gebruikt. Hieronder staan kosten voor de services die je kan afnemen. Of lees meer in een uitgebreide blogpost over de kosten van verkopen op Amazon.

  • Fulfillmentkosten Amazon:
   Deze worden berekend aan de hand van een vast bedrag per eenheid. Amazon kijkt naar variabelen als producttype, afmetingen en gewicht. De kosten zijn inclusief pakken, verpakken, verzenden en afhandelen van de bestellingen.

   Klantenservice en retourzendingen zijn hier ook bij inbegrepen. Fulfillment via Amazon is dus overzichtelijk en transparant. De kosten voor FBA worden berekend aan de hand van de afmetingen en gewicht van het pakket, (standaard of extra groot) en de website waar de eindklant het pakket kan bestellen (www.Amazon.nl of een andere Europese website van Amazon)

  • Opslagkosten Amazon:

   Als partner betaal je voor de ruimte om de pakketten op te slaan in het fulfillmentcentrum van Amazon. De opslagkosten worden berekend volgens het gemiddelde dagelijkse volume in kubieke meters per maand.

   Voor het laagseizoen en hoogseizoen gelden verschillende tarieven omdat het rond de feestdagen altijd een stuk drukker is. Zo betaal je bijvoorbeeld voor kleding, schoenen en tassen 15,60 euro van januari tot en met september. Van oktober tot en met december ligt deze prijs op 21,60 euro.

Lees meer ↓

 

Wat zijn de opties voor Fulfillment by Amazon?

 

Binnen Fulfillment by Amazon kun je kiezen uit drie verschillende opties: Multi-Country Inventory (MCI), European Fulfillment Network (EFN) en PAN-European FBA. Welke optie relevant is voor jouw merk hangt af van de specifieke doelen. Hieronder lees je meer over de verschillen tussen deze drie opties. Of lees meer in een uitgebreide blogpost over deze drie fulfillment-opties.  

  • European Fulfillment Network (EFN):
   De EFN-optie is een goede keuze om mee te beginnen als het je doel is om voornamelijk naar één Europees land uit te breiden. Je kiest namelijk één land waar je je spullen wilt onderbrengen en vanuit dat magazijn begin je met de verkoop van jouw producten.

   Het advies is om een land te kiezen waar voor jouw producten de grootste afzetmarkt ligt. Uiteraard kun je ook verkopen in andere landen. Wel betaal je dan zogenoemde ‘cross-border fees’, toeslagen om je producten van het ene naar het andere land te laten transporteren. Bekijk dus goed hoe efficiënt dit voor jou als verkoper is.  

  • Multi-Country Inventory (MCI):
   Als je wilt verkopen in heel Europa, dan past de MCI-optie beter bij je strategie. Je producten liggen dan opgeslagen in magazijnen in verschillende landen binnen Europa. Als je strategisch een aantal landen kiest, dan maak je het voor veel klanten eenvoudig om jouw producten te kopen. Hierbij betaal je geen cross-border fees.

   De verspreiding van je producten over verschillende magazijnen hoef jij niet zelf te regelen. Verstuur de producten naar één magazijn en Amazon regelt de rest.

  • Pan-European FBA: De meest uitgebreide optie binnen FBA. Hiermee kun je eenvoudig jouw voorraad door heel Europa verkopen. Je producten liggen in magazijnen door heel Europa opgeslagen waardoor ze sneller en eenvoudiger bij klanten komen in verschillende landen. Wil jij heel Europa veroveren met jouw merk of producten? Dan is Pan-European FBA voor jou de beste keuze.


Lees meer ↓

 

Wanneer kies je voor FBA?

Fulfillment by Amazon kun je kiezen wanneer jij als merkeigenaar graag voor gemak gaat. Amazon neemt veel werk uit handen, zodat jij je als ondernemer kan focussen op je corebusiness. Klantenservice, financiële afhandeling en logistieke dienstverlening worden goed voor je geregeld. Het enige dat jij hoeft te doen is de manier van opslag en transport kiezen die passen bij jouw expansiestrategie. 

Amazon_logoBrandsom Helpt

Wil je dat Brandsom je advies geeft over de beste verkoopstrategie op Amazon? Of wil je dat we helpen met de aanmeldprocedure? Klik dan op onderstaande pijl en vul het contactformulier in.

Pijl naar beneden (oranje)

 

Ook interessant:

Andere Brandsom pagina's met informatie over de beste Amazon verkoopstrategie voor jouw merk:

Verkopen op Amazon

Amazon A+ content

Adverteren op Amazon

Of check een van onze blog posts:

Neem contact op met Imco

Onze Amazon specialist Imco staat klaar om al je vragen te beantwoorden. Vul het formulier in en laat Imco contact opnemen om te bespreken wat Brandsom voor jou kan doen!

Imco van Elk, Bol.com specialist, Marketplace consultant